Filteren
Filteren
Categorie
Bekijk meer
prijs
Merk
Bekijk meer

Lagers

Lagers

Lagers zijn verkrijgbaar in diverse maten en voor diverse toepassingen. Bij modelbouw wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van lagers. U vindt bij ons een groot assortiment lagers van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Wat is een lager?

Een lager is een constructie die ervoor zorgt dat verschillende delen van die constructie beter ten opzichte van elkaar kunnen bewegen door het verlagen van de wrijving. Het gaat hier vaak om een lineaire beweging of een rotatie. Zo worden lagers in RC auto's vaak gebruikt om hier bijvoorbeeld de aandrijfassen door heen te laten lopen zodat uw RC auto soepel rolt.


Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-15 van 111

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-15 van 111

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Keramische of normale lagers

Een keramisch lager is duurder in aanschaf maar bied vele voordelen tegenover een normaal lager. Zo heeft een keramisch lager een erg lage rolweerstand is heeft een minimale smeering nodig. Keramiek is 2,5 keer harder dan normaal lagerstaal en een keramisch lager gaat 6 keer langer mee! Een keramisch lager is dus in vele opzichten voordeliger dan een normaal lager.

Rubber of metalen afdichting

In geval van gebruik onder speciale omstandigheden kan het noodzakelijk zijn lagers te beschermen tegen stof, vuil en vocht. Het kan soms noodzakelijk zijn een bepaalde afdichting te kiezen om vetverlies uit het lager te voorkomen. Een lager met metalen afdichtingen (te herkennen aan de aanduiding "2Z") is aan beide zijden voorzien van een dun staalplaatje en een zogenaamde niet slepende afdichting (het afdekplaatje komt niet in contact met de binnenring). Op deze manier ontstaat er praktisch geen wrijving & slijtage. Een lager met een 2Z aanduiding wordt doorgaan als "stofafdichting" betiteld. 

De 2RS (rubber seal) lagers zijn voorzien van het type slepende afdichting en heeft een met rubber bekleed staalplaatje waarvan de rubberlipjes in een groef op de binnenring van het lager slepen. Een lager met een rubber afdichting zorgt voor meer wrijving in vergelijking met een lager met metalen afdichting. Lagers met een rubber afdichting worden over het algemeen gebruikt voor toepassingen waarbij sprake is van matige verontreiniging of een "spatwater afgedicht" lager gewenst is.